pondělí 30. října 2017

Jak najít lásku: Když je láska silnější než smrt

Autorka: Cecelia Ahernová
Originální název: How to Fall in Love
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2016

„Měj na paměti, že každý okamžik, který jsem s tebou strávila, byl ten nejkrásnější v celém životě.“

Ani nevím, jak k tomu došlo, ale ocitla jsem se v naprosté smršti událostí a povinností– plánování svatby, nástup do práce a s tím spojené hledání hlídání, vodění dětí na kroužky... A to má za následek to, že neustále něco zařizuju, vyřizuju, snažím se zkoordinovat rodinný program, tak aby všechno klaplo, a tak není divu, že když už se na chvíli zastavím, mám chuť naprosto vypnout a jen se zachumlat do deky a číst nějaký příjemný nekomplikovaný příběh. Jak najít lásku tyhle požadavky splňuje dokonale :-).



Christine a Adam se potkávají za velmi nebvyklých okolností. Adam chce totiž skokem z mostu ukončit svůj život plný trápení a Christine ve snaze ho zachránit s ním uzavře dohodu. On tak slíbí, že dva týdny do svých narozenin podstoupí její svéhlavou terapii a pak se může rozhodnout, jestli život za to stojí, nebo jestli z toho mostu opravdu skočí. Ovšem Christine není žádná psychoterapeutka, jen obyčejná ženská, která sama právě prochází komplikovaným rozvodem a přece se snaží Adamovi dokázat, že ztráta přítelkyně, smrt otce, vyhazov z práce a převzetí nenáviděné rodinné firmy nemusí nutně znamenat konec světa, protože důvodů, proč stojí za to žít, existuje nespočet.

Cecelia Ahernová okouzlila celý svět působivými romancemi S láskou, Rosie či PS. Miluji Tě. Takže asi nikoho nepřekvapí, že i tenhle román se nese v podobném duchu. Pár, který k sobě za podivných okolností hledá cestu, aby to v závěru dopadlo, jak to dopadne :-). Naštěstí je autorka natolik nápaditá, že se nejedná o bezduchou kýčovitou romantiku, ale podařilo se jí do knihy vnést docela zajímavý nápad. Usoužený Adam, pro kterého je svět jen temná díra, kde se cítí osamělý a s nesmírnou tíhou na ramenou i v srdci, a dobrosrdečná Christine, která také zrovna nemá na růžích ustláno, ale přece se rozhodne, že každý život stojí za záchranu a že krásy života Adamovi ukáže a vnutí stůj co stůj.

Dvojice tak zažívá veselá i smutná dobrodružství, zoufalé i komické chvilky a vše je protkáno jemným humorem. Christine se zuby nehty drží svých knížek ve stylu Jak žít šťastný život, Jak zbohatnout v desetí krocích apod. a asi nikoho nepřekvapí, že to tak úplně nefunguje. Postavy neoplývají zrovna hlubokou psychologií, ale jsou sympatické a chovají se přesně tak, jak čekáte. Mile, nenásilně a přátelsky. Je vidět, že Cecelia Ahernová je zkušená a vypsaná autorka, umí udržet dějovou linku relativně napínavou, výborně vybudovat zápletku a závěr už jen zapadne jak poslední dílek puzzle.

Nebudu vám nic nalhávat, je to vyloženě oddechovka na dva tři večery, kdy se vám nechce dělat nic náročného, jen relaxovat a užívat si sice jednoduchou, ale ne úplně hloupou knížku, která pobaví a zanechá na duši pocit, že život je přece jen krásný a zázraky se občas dějí.

Jaká je vaše momentálně oblíbená oddechovka? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)