středa 23. srpna 2017

Velká knížka pro malé vypravěče: O stavění, O autech

Autorka: Isabelle Gӧntgen, Stefan Seidel
Nakladatelství: Presco group, a. s., Ella & Max
Rok vydání: 2016

Mám doma malého čtenáře. Ovšem malého pouze vzrůstem, pokud bych měla vzít v potaz množství knih a dobu nad nimi strávenou, musela bych mluvit o čtenáři velkém. Jistě, pravděpodobně za to částečně může knihomolská máma, ale i tak s potěšením můžu říct, že při snaze pustit mu pohádku na youtoube synek absolutně nereaguje a po minutě otrávené odchází, ale při slovech – pojď, jdeme si číst - okamžitě nadšeně běží s knihou. Jen ať mu to vydrží :-).

Protože prozatím neumí číst (2,5 roku), zajímají ho hlavně obrázky, čím větší a rozmanitější, tím lepší. A pokud jsou na nich bagry a auta, tak je vyhráno :-). Velké knihy pro malé vypravěče jsou dílem značky Ella & Max,prostřednictvím které nakladatelství Presco group vydává velmi zajímavé knihy pro děti. My máme O stavění a O autech a ještě je k dispozici kniha Letiště.

I sestřičce se moc líbí :-)

Rozměrově to nejsou žádní drobečci, cca 25 x 33 cm, není to tedy zrovna kniha určená na cesty, ale i tak se nám vždycky do tašky propašuje. Stránky jsou pevné a nehrozí tak zničení při neopatrném a necitlivém zacházení, kterého se jim i přes mé důsledné vštěpování úctě ke knihám dostává. Těžké násilí asi nepřežijí, ale už zvládly polití, přisednutí, stavbu tunelu pro náklaďák, oslintání mladší sestřičkou, takže výdrž slušná :-).

Základem jsou panoramatické ilustrace, které jsou velmi povedené, barevné a neuvěřitelně rozmanité a propracované. Najdete tam velké množství drobných příběhů a to dává prostor pro nekonečné objevování a vytváření vlastního dobrodružství. Jednání namalovaných postaviček sice často napovídá, ale co z toho s dětmi vymyslíte, je jen na vás, a věřte, že o pobavení není nouze.

V knížce O stavění se malí čtenáři můžou seznámit se vším, co je pro ně v reálném životě tak lákavé -  bagry, náklaďáky, jeřáby... (věřte mi, těch hodin, co jsem prostála venku na staveništi bych s radostí vyměnila za čas strávený nad touto knihou). V knize se pracuje ve dne i v noci, v létě i v zimě. A pro otrávené maminky, kterým bagry a nakladače zas tolik neříkají, jsou tam doprovodné děje jako táborák, letní koupání či pořádná zimní koulovačka.



Kniha O autech je zase zaměřena na všechny možné dopravní prostředky. Své místo tam má odtahovka, sanitka, závodní auta, obytné vozy, traktory (zkrátka vše, co vás napadne - naprostý ráj pro kluky, jestli to zaujme holčičky nemám vyzkoušeno, ale věřím, že i je to bude bavit). Opět je to vše dovedně poskládáno do nejrůznějších příhod a o zábavu je postaráno. Autorům navíc nechybí smysl pro humor a všímavému čtenáři tak neuniknou drobné vtipné situace, kterými je kniha obohacena :-).



Tyto obrázkové knihy slouží k rozvíjení dětské představivosti, řečových schopností, vymýšlení vlastních příběhů a hlavně k nekonečným hodinách zábavy. Věřím, že chvilky strávené s dětmi, kdy vládne vzájemné čtenářské porozumění a utváří se láska ke knihám a mluveným příběhům, jsou nenahraditelné. Doporučila bych je pro věkovou kategorii 2 roky, ale nebála bych se začít i dřív, synka tenhle typ knih získal už zhruba v roce a půl.



Já si Velké knihy pro malé vypravěče zamilovala a můj synek taktéž, důkazem budiž to, že už vypadají dost používaně (taháme je všude a pořád, na výlety, k babičce...) a že ani po několika měsících intenzivního čtení nezačaly nudit ani mne ani jeho (vlastně ani žádného příbuzného, který sotva vstoupí do dveří, dostane knihu do ruky, že se jde číst :-D).

Vážně je taháme všude :-D

Knihy můžu s čistým svědomím doporučit, u nás si našly své místo v knihovničce (ne že by se tam tedy moc často nacházely), a jsou tak prostředkem k zabavení malého rošťáka. Pokud máte malé děti, neváhejte :-). Knihy seženete například zde.

Závěrem děkuji nakladatelství Presco Group, a. s., které mi knihu O autech poskytlo.

Jaké jsou vaše oblíbené knihy pro nejmenší? :-)

1 komentář:

  1. Pokud by jste jste nepohrdla knihama z online second handu, tak tady je super tip pro nákup různých knížek. Výběr mají obrovský a já sama tam nakupuji. Jsem teta vícero dětí a jsem taková ta teta, co dává dětem knížky. A sama tady nakupuji, nové knížky si bohužel nemohu dovolit v takovém množství :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)