pondělí 7. listopadu 2016

Setkání o Vánocích: Trošku kýčovitý doušek romantiky

Autorka: Abby Clementsová
Originální název: Meet me Under the Mistletoe
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Argo

 „Rachel vstala v půl sedmé, venku ještě vládla tma. S tiše puštěným rádiem dělala perníčkové sněhuláky, kandované ovoce a oříškové věnečky. V době, kdy se rodina probudila, voněla v celém bytě skořice a cukroví.“

Jakmile se podzim přehoupne přes Halloween, beznadějně propadám vánoční atmosféře. A pochopitelně hledám knihy s vánoční tématikou, často bez ohledu na kvalitu a autora. Dejte na obálku soba a jsem lapena :-D. Tuhle knihu jsem si přinesla jednoho dne z knihovny a během popíjení punče ji rovnou přečetla. Na rovinu říkám, že to není nic světoborného, ale chápejte, Vánoce se blíží :-D.

Zdroj: databazeknih.cz

Je listopad, Vánoce klepou na dveře a úspěšná londýnská módní návrhářka Laurie, která je zcela pohlcená svou prací, dostává vlivem několika zásadních chyb dlouhodobé pracovní volno. Najednou se cítí osaměle a neví, co si se svým životem počít. Jako na zavolanou dostane zprávu od své dávné kamarádky Rachel, která se svou rodinou žije na poklidném anglickém venkově a potřebuje na nějaký čas bydlet v Londýně. Tak se bleskurychle domluví a na pár týdnů si bydlení vymění a ponoří se do života té druhé. A tak sledujeme, jak si Laurie poradí s nástrahami maloměsta a jak se Rachel s rodinou popasují s předvánočními lákadly Londýna. Přidejte nějakého toho sympaťáka, vůni cukroví, sněhovou nadílku a máte vánoční romantiku jako vyšitou :-).

Od Abby Clemetsové jsem kdysi četla knihu Vanilkové sedmé nebe. I když příběh byl jiný, ladění bylo dosti podobné, a to velice pozitivní, milé a veselé. Máte pocit, že hlavní postavy žijí v jakémsi světě zmatených štěňátek, protože i když se jim dějí věci, které vnímají jako tragédii, vám se zdá,  že tomu vůbec tak není, že se jedná jen o malou a bezvýznamnou nepříjemnost. Naopak jejich zanícení pro novou životní šanci, pro potkávání se s novými lidmi a užívání si života je až nakažlivé.

Jistě, Vánoce mají patřit radosti a veselení se, takže by nikdo nechtěl číst o depresivních stavech a sebevraždách, ale tohle jiskřivé nadšení, které z knihy čiší, je úsměvné. Ale přiznávám, i když je vám naprosto jasné, že příběh nemá absolutně nic společného s realitou, stejně vás chytne a knížku slupnete jako malinu (či kousek lineckého? :-D). Vyprávění odsýpá, autorka se nezdržuje sáhodlouhými popisy, posun v ději se odehrává víceméně jen v dialozích, postavy jsou všechny veskrze kladné (dobře, nějaká výjimka se najde) a láska má otevřené dveře dokořán. Když se v závěru všechno parádně rozuzlí a dílky skládačky zapadnou přesně tam, kde mají být, zbude ve vás pocit příjemného naladění, víra v báječnou budoucnost a neodbytná touha začít péct perníčky a jít jimi obdarovat sousedy. Nic proti ničemu, ono to funguje bezvadně. Všechno by se nepochybně mohlo odehrát v kteroukoli roční dobu, ale Vánoce mají své kouzlo a polibky za tiše padajících sněhových vloček jsou zkrátka jedinečné.

Chcete-li si odpočinout, nechat starosti za dveřmi a na pár hodin se začíst do sice poněkud prostoduchého, ale přece jen zábavného příběhu, směle do toho. Za pár dní sice zapomenete, že jste něco takového četli, ale za tu chvíli pohody a pozitivního naladění to stojí :-).

Jaké jsou vaše oblíbené vánoční knihy?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)