pondělí 28. listopadu 2016

Meč v bouři: Hrdina k boji zrozený

Autor: David Gemmell
Originální název: Sword in the Storm
Série: Rigantská sága (1.)
Nakladatelství: Návrat
Rok vydání: 2001

„Takhle by se měly války vést“ odpověděl Ostaran. „Muž proti muži, vyrovnaný boj. Chrabrá srdce, zuřivý boj a vítězství zmírněné milosrdenstvím. Tihle kameničtí muži sebrali bitvě veškerou slávu. Jsou jako lavina. Žádné hrdinství, jen odporná a smrtonosná masa, která se převalí přes všechno, co jí stojí v cestě. Nemám je rád. Vážně ne.“

Knihu jsem přečetla během tří dnů, které jsem  po narození naší dcerky trávila v porodnici :-). Že vám čtení o bojovnících a válečném tažení připadá jako zvláštní výběr četby pro někoho, kdo po porodu překypuje mateřskou láskou a hormony? Asi ano, ale odjeli jsme tak rychle, že jsem si do čtečky nestihla nic nahrát, a tohle byla jediná nepřečtená kniha, co jsem tam měla. Ale byla natolik čtivá a zábavná, že mě udržela vzhůru za nocí, kdy naše novorozeňátko odmítalo spát. A zvlášť příhodné mi přišlo, že hned v druhé kapitole se hlavní hrdina zrodil v porodní chýši nad níž zářil měsíc v úplňku. Já sice rodila v nemocnici, ale taky mám úplňkové dítko. Že by předzvěst velkých činů? :-D

Zpět ke knize. David Gemmell je pro mě sice nováček, nicméně co se týče fantasy literatury je to spíše starý veterán. Sérií a příběhů má na svém kontě pozoruhodnou řadu a údajně je jeden lepší než druhý. Nu, já začala Rigantskou ságou čítající čtyři romány a jestli mají internetoví diskutéři pravdu, mám se ještě na co těšit.

Zdroj: funtastic.sk

Příběh začíná nevinně, zanese nás do rigantské osady Tři potoky, kde se narodí chlapec jménem Connavar, jinak též zvaný Meč v bouři, jehož osudem je stát se hrdinou. Sledujeme jeho dospívání, jeho činy na pomezí statečnosti a bláznovství, cestu do cizích krajů a nakonec to, co bylo předurčeno - zrození velkého bojovníka. Rigantové jsou poměrně klidný národ, jejich kroky určuje příroda a živly a také nadpřirozené bytosti Seidhe. Ovšem za mořem na ně čeká hrozba, výbojný a mocichtivý národ zvaný Kámen, který si hodlá podmanit celý svět. Jakou roli v tom všem sehraje náš hrdina?

Jedná se o epickou hrdinskou fantasy. Chrabrý bojovník, nějaká ta kouzla a magie, a hlavně pořádná dávka akce a válčení. Příběh svižně odsýpá, má spád a není nouze o zvraty a překvapení. Osudy rigantského lidu ovšem nevede jen boj, ale také rodová geasa, což je jakási průpovídka či ochranná věštba, která má nositele varovat před smrtí či nebezpečím. Tak se autorovi podařilo do příběhu vplést i morální ponaučení. Třeba to, že sliby se mají plnit, že přátelství a láska je silnější než nenávist, že člověk má dávat pozor na to, co si přeje a že s nadpřirozenými bytostmi není radno si zahrávat.

Ačkoli se zdá, že Connovar je dokonalý hrdina bez jakékoli skvrny na cti, není tomu tak, postupně se dopustí chyb a činů, za které by se nejeden rigantský bojovník styděl. A to mu zanechá šrámy na duši, se kterými se těžce vyrovnává, ovšem o to je čtenáři bližší. Ostatní postavy jsou neméně sympatické, i když hlouběji poznáme málokterou, všechny hrají tak trochu podružnou roli. Vztahy mezi nimi jsou velmi intenzivní, ať už se jedná o lásku či nenávist, ale uvěřitelné a svým způsobem osudové.

Co se týče světa, ve kterém se příběh odehrává, mám trochu pocit, že se autor příliš nenamáhal s vymýšlením něčeho originálního. Národ Rigantů a okolních kmenů nápadně připomíná starověké Kelty a naopak kameničtí uzurpátoři jako by z oka vypadli římským legiím. Ale ono to vlastně ničemu nevadí. Střet divokých barbarů s civilizovanými a organizovanými vojáky je dost zajímavý na to, aby upoutal a bavil. Však také reálie nejsou hlavním tahounem příběhu, naopak jsou to lidé a jejich osudy a vztahy.

Myslím, že tahle kniha se bude líbit všem fantasy nadšencům. Já už knihovničku ve čtečce rozšířila o další tři díly a pouštím se do pokračování :-).

Znáte Davida Gemmella? Četli jste od něj něco?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)