čtvrtek 12. dubna 2018

Temné bratrstvo: Není každý debut naprostá pecka


Autor: Luke Skull
Původní název: The Grim Company
Nakladatelství: Host
Rok původního vydání: 2014
Rok českého vydání: 2017
Překlad: Ladislav Václavík

„Život už jsi mi jednou zachránil. Čítám, že už nikomu nic nedlužíš.“
Jerekův obličej potemněl. „Dlužíš nedlužíš, to si rozhodnu sám. Nenechám tě tu umřít. Chceš nóbl smrt nebo co, aby holky zvlhly, až si vzpomenou, jak ses tu hrdinsky obětovat? S tím jdi do prdele, Kayne.“ Vlk pobídl koně ostruhami a vzdálil se mimo doslech.

Nakladatelství Host má čuch na vynikající fantasy debuty, čtenáře (i mne samotnou) uchvátila například trilogie Havraní kruhy od Siri Pettersenové, epická série Stín krkavce od Anthonyho Ryana či Jiskra v popelu od Saaby Tahirové (což je první díl plánované tetralogie, dál jsem se zatím nedočetla, tak těžko říct, jestli série bude dosahovat kvalit prvního dílu). Ovšem Luke Scull má ještě co dělat, aby mě přesvědčil, že mezi takové debutanty patří také.



Ocitáme se v neveselém světě, kde bohové padli a lidem vládnou Magelordi, nesmrtelné bytosti s velkou mocí. Ovšem kouzelná energie pomalu dochází, na zemi se objevují krvelační démoni a lidé se nemají zrovna nejlépe. Vládci se tak pouští do boje o poslední zbytky magické energie bez ohledu na to, kolik životů bude v nelítostné válce zmařeno. Přesně takové doby dávají vzniknout hrdinům. Anebo zákeřným zrůdám. V městě Dorminii, ústředním herním poli příběhu, se tak dává do boje proti tyranskému pánu skupina, která ho hodlá sesadit. Podaří se jim osvobodit město? A za jakou cenu?

Nejslabším místem celé knihy je rozhodně začátek. Kdo přelouskal prvních sto stran a neměl touhu knihu odložit a nedočíst, tomu všechna čest. Uvedení do děje se neuvěřitelně táhne a vůbec nechápete, o co vlastně jde. Reálie jsou naprosto zmatené, stránky jsou zahlceny řadou místopisných názvů, některé ovšem v přiložené mapce nedohledáte. Ten, o kom se domníváte, že by mohl být hlavní hrdina, je krajně nesympatický a přesně v momentě, kdy si říkáte, že víc už knize prostě věnovat nedokážete, se to zlomí a příběh se konečně pořádně rozjede (jen škoda, že až ve třetině knihy).

Tahoun celého příběhu a jednoznačně nejlepší postava je Brodar Kayne. Zkušený bojovník, který si o životě i smrti nedělá žádné iluze. Má svou vlastní moudrost i filozofii, tváří v tvář nebezpečí vtipkuje o sto šest a přítele by nikdy nenechal v nouzi. Spolu s Jerekem tvoří dvojici, která ostatní postavy nechává daleko za sebou. Pak tu máme Davaruse Colea, chlapce, který byl vychováván k tomu být hrdinou, což mu dalo přehnané sebevědomí a pořádnou dávku arogance a ideálů, o které nutně musí jednou přijít. Ať jsem dělala, co jsem dělala, Davarus mi byl prostě nesympatický, takový trochu otrava a vejtaha, kvůli němu bych knihu rozhodně nečetla. Za zmínku stojí ještě Nejvyšší Augmentor Barandas, který je zajímavý tím, že řeší dilema povinnost a loajalita versus vlastní svědomí. A beznohý čaroděj Eremul, který řeší to stejné, ovšem na druhé straně barikády. Na postavách by zkrátka chtělo ještě trochu zapracovat.

Dějová linka je trochu kostrbatá. Skoro máte dojem, že autor smíchal všechny své oblíbené fantasy prvky, přidal trochu intrik, válčení, vymyšlený (ale ne domyšlený nebo ne dostatečně popsaný a vysvětlený) svět a doufal, že to bude skvěle fungovat. Sice to funguje, ale drhne to. Ale abych jen nehaněla, autor rozhodně umí překvapit a kombinovat. Některá odhalení vás zarazí, některá pohorší a napětí si také užijete dost a dost. Nebojí se syrových krvavých scén, intrik ani zrady. Jak se začátek nepodařil, tak konec stojí za to, a závěrečnou bitvu si náležitě užijete.

Temné bratrstvo má potenciál, jen by to chtělo trochu dopilovat, stačí přežít začátek a závěr vás utvrdí v tom, že další díly s názvem Meč severu a Ostří mrtvého muže by vůbec nemusely být špatné :-).

Kterou knihu jste v poslední době vzdali a nedočetli? :-)


2 komentáře:

  1. Povedená recenze :) Tuhle knihu už mám skoro rok zaprášenou na poličce, tak snad se k ní brzy dostanu :) Jinak Host má vážně čuch na skvělé fantasy debuty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Souhlas, u nich je to sázka na jistotu, většinou teda :-D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)