pátek 9. února 2018

Falešná Pařížanka: O módě trochu jinak

Autorka: Kamila Boudová
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2017

 „Co vlastně očekáváme od oblečení? Před sto lety to, že přežije alespoň dvě generace. Dnes dvoje praní.“

Kamilu Boudovou znám coby autorku trefných sloupků, které píše do Pravého domácího časopisu. I tak jsem se nechala zmást názvem knihy a čekala nějaké netradiční rady jak získat ten správný styl elegantní Francouzky a být nenuceně šik za každých okolností. Zkrátka něco ve stylu Jak se stát Pařížankou nebo Se šarmem Pařížanky apod. A ejhle, byla jsem vedle jak ta jedle.



Ano, ústřední téma je móda a styl. Ale pojato je to trochu jinak. Kamila odjakživa snila o tom, že se stane slavnou návrhářkou. Popisuje svoje zážitky a pracovní zkušenosti z módních korporátů v Londýně a v Paříži, až si jednoho dne řekla dost. Na oblečení se začala dívat z trochu jiného úhlu a místo navštěvování fashion weeků a showroomů nadnárodních značek začala skloňovat slova jako udržitelnost a slow fashion. A věřte, že to v Paříži, hlavním městě módy, není tak snadné, takže se autorka nenazývá modní revolucionářkou jen tak pro nic za nic.

„V Čechách o mně píšou jako o módní revolucionářce, o aktivistce. Můj šatník o pětatřiceti kusech, které jsou všechny ze sekáče, po mamince, půjčené nebo lokální, se stává opakovaným tématem debat jak s novináři, tak s mými přáteli. Může vůbec někdo jako já prorazit v Paříži?“

Kamila Boudová za toho za svůj život stihla poměrně hodně. Žila  a pracovala v Londýně i v Paříži (kde v současné době žije) a své draze nabyté zkušenosti zúročila v řadě projektů. Za zmínku určitě stojí SLOU Fashion Days, asi hlavní česká událost týkající se udržitelné módy. A také stíhá přednášet na vysoké škole.

Kamila upřímně vypovídá o své cestě za kariérou, o svých snech, plánech, jejich úspěšném plnění, ale i propadech na samé dno. Píše o nadějích i zborcených iluzích, a když už nic jiného, tak vám alespoň trochu otevře oči a přiblíží praktiky, které tak nějak každý tuší, že se dějí, ale nikdo je příliš neřeší. Fast fashion je opravdu fast a jediným hnacím motorem jsou peníze a výdělek. Na koncového spotřebitele nikdo nemyslí a na lidi, kteří produkují šatstvo v naprosto nelidských podmínkách už vůbec ne.

Píše v ich-formě, historky ze svého života střídá s úvahami a alarmujícími skutečnostmi týkající se oděvního průmyslu. Vše popisuje vtipně, s nadhledem a s notnou dávkou osobní zkušenosti. Ale zároveň ukazuje, že když se chce, všechno jde, a jít proti proudu sice není snadné, ale zato nesmírně osvobozující a obohacující. A dočkáte se i řady praktických tipů, jak svůj šatník udržet funkční a nemít přeplněnou skříň nepadnoucího oblečení.

Žiju v sociální bublině, kde pojmy jako zero waste, eko, bio, non toxic, zdraví či udržitelnost nejsou nadávkami, ale životním stylem. Začalo to jídlem, pokračovalo kosmetikou a najednou jsem u bot a oblečení. A tak jsem si i já sama začala všímat, že módní řetězce sice nabízejí každou chvíli nové trendy za velmi příznivou cenu, ale ta kvalita! Po jednom vyprání oblečení často změní tvar, velikost, barvu... Pokud se ovšem prvního praní dožije. Trička průhledná, nitě lezou, knoflíky z kabátu mi upadly po týdnu. Takže Falešnou Pařížanku jsem přečetla jedním dechem s neustálým souhlasným přikyvováním.

Dle mé dosavadní zkušenosti udržitelný šatník je cenově srovnatelný s tím konzumním. Sice nenakupujete tolik, ale zase investujete do kvalitnějších a patřičně dražších kousků, ideálně z domácí produkce, ale zas vydrží léta. Doufám teda. Hlavně si tvoříte svůj vlastní, osobitý styl, neboť když za den potkám asi padesát slečen v kabátku, kozačkách, s uniformní kabelkou, je to trochu nuda :-). A jako bonus šetříte přírodní zdroje a planetu, to nezní špatně, což? :-).

Kamila Boudová je mi svým životním stylem neuvěřitelně sympatická. Je svá, vegetariánka, dobře placenou práci v korporátu vyměnila za svobodu a výhody práce na volné noze a já jí fandím. Falešná Pařížanka je neuvěřitelně inspirující, doplněna ilustracemi od samotné autorky a pokud vám není lhostejné odkud vaše oblečení pochází nebo pokud se chcete o módě dozvědět něco víc,  než  co se dočtete na stránkách magazínů, šup s ní do kabelky.

PS: Před pár dny vyšel s Kamilou moc pěkný rozhovor:

Co vy a udržitelná móda? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)