čtvrtek 31. srpna 2017

Toskánská vinice: Nahlédnutí do zákulisí jednoho malého vinařství

Autor: Ferenc Máté
Originální název: A Vineyard in Tuscany
Nakladatelství: Maxdorf
Rok vydání: 2012

„Je úžasné, jak vám sousto pečeného masa a štědrá sklenka hřejivého Brunella dokážou znovu dodat ztracenou energii, jak vás druhá sklenka upřímně rozesměje a jak se po třetí budete rozhlížet po skrýtém místě, kde byste mohli znásilnit svou ženu.“

Kraj rozsáhlých vinic, nadšených milovníků vína a života, který plyne svým vlastním houpavým tempem. Takhle vypadá Toskánsko očima Ference Mátého, původem maďarského autora, který se se svou rodinou rozhodl koupit polorozpadlý klášter ze 13. století a pustit se do pěstování vinné révy.



Vypráví své vlastní zážitky z tohoto období a mapuje celý proces, od hledání vhodné ruiny a pozemku, přes rozsáhlé a komplikované opravy a zasazení první rostlinky, až po lepení vinět na vlastní lahve s vínem. Čtenář tak má možnost nakouknout vinařskému průmyslu (či spíše zálibě) pod pokličku a seznámit se s celým procesem. A také se všemi tradicemi a zvyky, které určují běh vinařství během celého roku.

Ferenc Máté Toskánsko miluje, láska a obdiv k tomuto kraji z knihy přímo čiší. Kraj je to svérázný, členitý, dýchá místní historií, a tak autorovi nezbývá než se s pokorou a úctou snažit zapadnout. S rodinou to vzali od podlahy (doslova) a trosky starobylého kláštera sice opravili, ovšem nijak zvlášť nezmodernizovali. Věrný heslu - když historie, tak autentická - popisuje trable s hledáním padnoucích dlaždic, jedinečných trámů či vhodně zbarvené omítky. Vše líčí s vtipem a nadsázkou s notnou dávkou sebeironie.

„Možná však kouzlo Toskánska nespočívá jen v těch smyslových vjemech: v jeho jídle a víně, v jeho městech na kopcích či v dramatičnosti jeho neustále se měnícího světla. Možná jeho kouzlo spočívá ve vzácné věci, na kterou až příliš často zapomínáme, v klidu a míru uvnitř nás samotných.“

Na rekonstrukci navazuje zvelebování zanedbaných pozemků a sadba vlastního vína. Práce je to mravenčí, často nevděčná, náročná, ale provázená nadšením a litry vína. A ruku v ruce s vínem jde pochopitelně jídlo. Italská jídla jsou vynikající a věřte, že četba notně polechtá vaše chuťové buňky. Domácí těstoviny na tisíc způsobů, bruschetta zalitá olivovým olejem, ovčí sýr Pecorino, tiramisu... Ferenc Máté se s popisem jídla a hostin doslova mazlí a důrazně doporučuji se před četbou vydatně najíst :-D. Víno opěvuje a laská jako vášnivou milenku a dokázal by vinaře udělat i ze zapřisáhlého abstinenta.

Autor se snaží se přiblížit nejen toskánskou náturu, kuchyni a krajinu, ale i běžný chod vinařství. Nenudí žádnými složitými detaily, naopak upozorňuje, jaká dřina se za orosenou lahví a veselým cinkotem sklenic skrývá. Ale uznává, že odměna za to stojí. A nic z toho by se nezdařilo bez party skvělých lidí a přátel, takže představuje nejrůznější občas až komické postavičky, které se na vzniku Mátéova vinařství nějakým způsobem podílely.

Tato kniha je jako doušek vína, polaská chuťové buňky a zahřeje na těle i na duši. Baví od začátku do konce, je čtivá, a přece není na škodu ji čas od času odložit a jen se nechat prostoupit atmosférou, která z knihy přímo sálá. Pokud jste si zamilovali knihy o Provence od Petera Mayleho (Rok v Provenci, Navždy Provence, Znovu Provence), tak Toskánská vinice se vám bude líbit, neboť je psána ve velmi podobném duchu.

PS: Na napsání této recenze padly dvě lahve vína, jen ať víte, co vás čeká :-D.

Jaká je vaše oblíbená cestopisná kniha? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)