středa 12. dubna 2017

Half bad – Napůl zlý : Bíločerný boj a poloviční hrdina

Autorka: Sally Green
Originální název: Half Bad
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2014

„Zavrtěl jsem hlavou. „Já ho nezabiju.“
„To je důvod, proč musíš odejít. Když zůstaneš s Bílými čarodějnicemi ještě déle, Rada tě přiměje to udělat. Ty jsi ta druhá zbraň.“

Zase jedna kniha, na kterou mám poněkud rozporuplný názor. Napůl se mi to líbilo, napůl vůbec. Napůl jsem se nedokázala odtrhnout, napůl jsem se nudila. Napůl jsem autorku obdivovala, jak chytře to vymyslela, napůl skřípala zuby nad nelogičností některých scén. Po důkladném zamyšlení se ovšem pomyslný jazýček vah překlopil spíše k negativnímu hodnocení. Half Bad je první díl young adult fantasy trilogie a je spisovatelským debutem autorky Sally Green, ale obávám se, že mě kniha neokouzlila natolik, abych se prala o další díly.

Zdroj: bux.cz

Nahtan je Poloviční kód. Že nevíte, co to znamená? V jeho světě se čarodějové a čarodějnice dělí na Bílé (ty dobré) a Černé (ty zlé). Vzájemně se nenávidí, ale i tak se stane, že Bílá čarodějnice a Černý čaroděj spolu mají dítě a to je přesně něco mezi. Ani ryba, ani rak, zkrátka Poloviční kód. Nathan to opravdu nemá jednoduché, jeho matka je mrtvá a jeho otec Marcus je nejbrutálnější a nejděsivější z Černých čarodějů. A na takového výrostka si Rada Bílých čarodějnic dává pozor, vězní ho a mučí, a po útěku má v patách Lovce. Ale Nathan se nevzdává a touží poznat, co je vlastně zač, dostat před sedmnáctými narozeninami své tři dary a stát se tak plnohodnotným čarodějem, i když se tomu Rada snaží všemi prostředky zabránit, a také zachránit svou milovanou Annalise.

 Nápad je to skvělý. Sally Green pojala odvěký boj dobra se zlem celkem netradičně, ten se ovšem v Nathanově osobě smíchá v šedou změť. Sirotek s výjimečnými schopnostmi vzbuzuje zájem kde koho a ačkoli se sám cítí naprosto obyčejně, je jasné, že ho čekají velké věci. Zdá se, že by měl Nathan svým osudem vzbuzovat soucit a sympatie, ale autorka ho vyobrazila tak nejednoznačně, že si vůbec nejste jisti, jestli si zaslouží, abyste mu drželi palce. Není černý, ani bílý, a do poslední chvíle nevíte na jakou stranu by se chtěl připojit, což by se dalo skvěle využít a Nathanovy niterné pochody psychologicky rozebrat, jenže autorka se do toho ponoří jen zlehka a utíká zpět k akci, a to je možná škoda.

Jeho láska k Annalise je sice zjevně osudová, ale jen velmi těžko uvěřitelná. Ostatně, všechny postavy by si zasloužily hlubší prokreslení. Bohužel je znát, že se jedná o autorčinu prvotinu a místy to poněkud skřípe. Dialogy jsou neumělé, scény nedotažené a občas nevěřícně kroutíte hlavou, protože hrdina se dostane do situace, která je z logického hlediska naprosto nedomyšlená a dějovému tempu nesedí.

Na druhou stranu se Sally Green nedá upřít schopnost výborného načasování zvratů a tím udržení napětí, protože i když si říkáte, že to nedává smysl, stejně vás to nutí číst dál. Myslím, že potenciál tahle série určitě má, jen by to chtělo trochu zapracovat na vypravěčských schopnostech.

Co vy říkáte na Half Bad?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)