středa 5. října 2016

Nepřátelé a milenci: Osudová vášeň ve světě korporátních financí

Autorka: Simona Ahrnstedtová
Originální název: En enda natt
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2016

„David jí dlouhými tahy přejížděl podél páteře. Přitáhl si její oblé půlky k sobě a s rozkoší vnímal její blízkost. Přitiskl se k ní a hrál si s jejím zadečkem.“

Nenávidí se, ale od prvního okamžiku jsou spalováni neuvěřitelnou touhou. Přidejme neomezené bohatství, intriky, dávné křivdy, pomstu a jste definitivně lapeni.

Zdroj: metafora.cz

Oba úspěšně budují kariéru v témže bestiálním světě bank a akcií. Ale zatímco Natalia De la Grip pochází ze vznešené a bohaté švédské rodiny, kde peníze, původ a moc jsou to nejdůležitější, co člověk může mít, David Hammer vyrostl ve skromných poměrech. Ovšem vlastní dravostí, pílí a nekompromisním jednáním se vyšvihl na vrchol. K rozené aristokracii ale chová nezměrnou nenávist, která ho dovedla k tomu, že se momentálně snaží zlikvidovat ekonomicky velmi lukrativní podnik, který vlastní rodina De la Gripů. Přesto se ti dva setkají a vášnivá láska na sebe nenechá dlouho čekat. Postupně na povrch vyplouvají dávné křivdy, objevují se nečekaní příbuzní a už tak komplikovaný vztah Natalie a Davida se stále více zamotává.

Pokud máte pocit, že to zní jako děj nějaké telenovely, nejste daleko od pravdy. Autorka před čtenáře staví jedno klišé za druhým, zvraty jsou sice mírně překvapivé, ale zároveň na hranici uvěřitelnosti. Dialogy jsou vesměs banální, stejně tak rozjímání hlavních hrdinů nad svými pocity. Pochopitelně se nevyhneme ani sexuálním scénám, ale Padesát odstínů šedi nečekejte, vše je popsáno vkusně a dokonale to dokresluje atmosféru touhy mezi ústřední dvojicí. Ačkoli jste si naprosto vědomi toho, že tyhle situace jsou jak vystřižené z červené knihovny a že vám to autorka bezostyšně servíruje bez jakýchkoli skrupulí, stejně vám to nedá a čtete dychtivě dál. Protože hlavně čtivost a odsýpání děje je to, co vám zabrání knihu odložit.

Co tuto romanci odlišuje od jiných sladkobolných příběhů, je prostředí tvrdého a nekompromisního finančního světa, kde není prostor pro slabé jedince a která je doménou hlavně mužů. Ženy zde stále ještě nedosáhly rovnoprávnosti a očekává se od nich, že se provdají a budou střežit teplo rodinného krbu. Připomíná vám to středověk? Inu, švédská aristokracie nemá pro moderní dobu pochopení. O to příjemnější je, že Natalia není žádná nevinná princeznička, která by čekala až si pro ni přijede princ na bílém koni. Naopak, je to moderní žena, která ví, co chce a jde si cílevědomě za tím. Čtenářskou atraktivnost kulis doplňují i velkolepé párty, nákladné šaty či luxusní sídla, které jsou v tomto elitním světě nezbytnou součástí přežití.

Nebudeme si nic nalhávat, je to pohádka jak vyšitá, ale musím uznat, že se to čte setsakra dobře.

Za možnost si knihu přečíst děkuji knihkupectví Neoluxor, kde je možné knihu zakoupit (nebo na jejich e-shopu zde).

Máte rádi takové slaďárny? Nebo jste stejně jako já vůči tomu to žánru mírně předpojatí (a pak takovou knihu slupnete jako malinu)?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)