pátek 6. listopadu 2015

2x Čaroděj v akci: Odpočinková fantasy do kapsy

Autor: Jana Jůzlová, Jana Rečková
Nakladatelství: Wolf Publishing
Rok vydání: 2005 

Tuto knihu jsem ulovila na knižním výprodeji, o kterém jsem psala zde. Zřejmě se těšila jisté oblíbenosti, protože mi z ní už vypadlo pár stránek :-). Útlá brožovaná knížečka z edice Pevnost obsahuje dvě novely českých autorek. Pojďme se na ně tedy podívat. 

1. Monolit  (J. Jůzlová)

„Atheron se začal stahovat a choulit do sebe a ve stejné chvíli se kdosi snažil moji lebku zevnitř rozbít kladivem.“

Zdroj: wales.cz
Pětičlenná skupina ve složení: velitel, střelec, navigátor, kameraman a čaroděj, vyráží do jednoho z největších atheronových dolů zničit Hlídače. Atheron je magická látka, která se ovšem díky své nestabilitě dávno nepoužívá.  Na tom by nebylo nic zas tak divného, kdyby čarodějem nebyl Ernest Haddon, vyléčený drogový závislák na droze zvané tertsa, což je látka velmi podobná atheronu. Díky tomu je schopen se s atheronem jistým způsobem spojit. Nyní musí spolupracovat s ostatními, kteří mu tak úplně nedůvěřují a zároveň se poprat s neočekávanými komplikacemi při plnění úkolu.

Napínavý a akční fantasy příběh. Sympatický hlavní hrdina s neslavnou minulostí, která v něm zanechala stopy cynismu. Novelka je krátká a přečtete ji na jedno nadechnutí, protože prostě chcete vědět, jak to skončí. Velmi dobře vystavěný příběh šlape jako hodinky bez zbytečného otálení a oklik, a než se nadějete, je tady mírně překvapivý konec.

2. Hadí král za nic nemůže (J. Rečková)

„Jen tak cvičně si zkusil prolnutí, techniku sekty Gwanň, kterou v posledních týdnech analyzoval.“

Gichart Vilhem Yenssi se po dvanácti letech studia magie vrací do rodného kraje, kde se dějí nekalé věci. Naráží na zmijí milenku svého otce a pána rodného hradu Pejuiernu, sestra se mění v noci v masožravou květinu, ve sklepení hradu se ukrývá temný severský mág, v noci ožívají sochy a k tomu se mu do cesty plete pár podvodníků. To je na jednoho čaroděje víc než dost. Gichart, který zná svůj rodný kraj jako své boty, musí napnout síly a uchránit své dědictví.

Autorka v příběhu představuje trochu šílený fantasy svět plný zvláštních bytostí a zákonitostí, kde se klasická magie kříží s vědeckým pojetím magie. Příběh mi nepřišel tak napínavý a čtivý jako první novela, nicméně se četl dobře, a je obohacený sem tam o nějaký vtípek. Krátký rozsah nedává příliš prostoru pro vysvětlování, takže jsem někdy byla mírně zmatená a toužila po bližším vysvětlení. A krkolomná jména tomu taky dvakrát nepřidávají. Takže bych uvítala, kdyby některé věci byly více rozvedeny, pak už by se ale pochopitelně nejednalo o novelu, ale pořádný román, a možná by to příběhu spíše uškodilo. Kdo ví :-).

Závěrem chci říct, že knížečka mě rozhodně nezklamala. Nejde o nic komplikovaného, je to příjemná fantasy četba na podzimní odpoledne.

Jaká je Vaše oblíbená knížka na podzimní odpoledne? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)